Spier- en peesblessures

Spieren en pezen spelen een belangrijke rol in het bewegen van het lichaam. De spieren en pezen worden aangestuurd door de hersenen, waarbij ze kunnen aanspannen en ontspannen. De pees is de overgang van de spier op het bot. Op de deze aanhechting komt veel druk en kracht, waardoor de pees sterk en trek vast moet zijn.

De spieren zijn goed doorbloed en herstellen daardoor goed als er schade is. De pezen zijn minder goed doorbloed en herstellen daardoor minder snel dan de spier zelf.

Spier en/of peesblessure:

Spier en/of peesblessures ontstaan vaak als er bij een activiteit ineens veel of snel aanspanning van de spier/pees gevraagd wordt. De spier/pees heeft maar een bepaalde belastbaarheid en kan niet oneindig uitrekken. Op het moment dat er te veel wordt gevraagd van een spier/pees dan kan deze verrekken, inscheuren of afscheuren. Er wordt dan een plotselinge heftige pijnscheut gevoeld en belasten van het aangedane gebied is vaak beperkt en pijnlijk. Er bestaan verschillende gradaties van spier-/peesblessures:

  • Graad 1: verrekking waarbij er een licht haarscheurtje is in de spiervezels, zonder dat er direct een beperking is. Hierna wordt de spier vaak wel stijf en licht pijnlijk. Herstel: 1 tot 2 weken.
  • Graad 2: inscheuren van de spier waarbij de spiervezels gedeeltelijk zijn gescheurd, er is vaak direct een lichte beperking in beweging. Hierna wordt de spier vaak stijf, pijnlijk, rekpijnlijk en kan het blauw worden. Herstel: 4 tot 8 weken.    
  • Graad 3: afscheuren van de spier waarbij zo goed als alle spiervezels afscheuren, er is direct een beperking in beweging. Na het incident wordt de spier stijf, pijnlijk, blauw en verliest de spier zijn functie (dit gebeurt niet vaak en komt nog het meest voor bij een achillespees of bicepspees). Indien dit gebeurd dient er direct medische hulp ingeschakeld te worden. Herstel: 6 tot 12 maanden.

Het kan zijn dat de spier en/of pees overbelast wordt. Langzaam zullen de klachten steeds eerder voelbaar zijn bij activiteiten, tot het moment dat het te pijnlijk wordt om de activiteit uit te voeren. Hierbij is er meestal niet direct schade aan de spier.

Oorzaak:

Veel voorkomende oorzaken van spier en/of peesblessures zijn een verkeerde beweging bij het sporten, het te ver uitrekken van spieren, overbelasting, een val of trauma en het overstrekken van een gewricht.

Factoren die van invloed kunnen zijn op een spier en/of peesblessure zijn: spierzwakte, onvoldoende rekbaarheid, vermoeidheid, disfunctie van het gewricht, eerder niet goed herstelde spierblessures en een verkeerde trainingsopbouw.

De blessure komt veel voor bij contactsporten zoals voetbal en korfbal, maar ook bij hardlopen, tennis, fitness en veel andere sporten. Het kan ook zijn dat een misstap in dagelijkse activiteiten een spier en/of peesblessure veroorzaakt.

Symptomen:

Men ervaart vaak acuut een pijnscheut, die scherp en stekend kan zijn. Er kan een knap voelbaar zijn en daarna stijfheid en pijn op één duidelijke plek. Soms is er een verharding of kuiltje voelbaar in de spier en kan er een blauwe plek komen op de pijnlijke plek. Na de spierscheuring is het aangedane gebied stijf en geeft het op spanning brengen van deze spier of pees extra pijn.

Meest voorkomende spierblessures zijn:

  • Hamstring (Spieren in achterkant bovenbeen)
  • Lies/adductoren (Spieren aan de binnenzijde bovenbeen)
  • Quadriceps (Spieren voorkant bovenbeen)
  • Kuitspier (Spieren achterkant onderbeen)
  • Biceps/triceps (Spieren voor en achterkant bovenarm)
  • Rotator cuff (Spieren schouder(blad))
  • Bil/lage rug

Fysiotherapie is gericht op het adviseren in de mate van schade, de belasting en belastbaarheid, het verminderen van zwelling en spierspanningen rondom het gebied en het optimaliseren van rekbaarheid, kracht en coördinatie van de spier. Als de spier goed genoeg herstelt wordt er advies gegeven in het terugkeren naar sport.

Therapieën: fysiotherapie, dry needling/triggerpoints, medical taping.  

Andere pijnklachten

Het kniegewricht vormt de verbinding tussen het onder en bovenbeen en noemen

De rug verdelen we in de onderrug (lumbaal), bovenrug (thoracaal) en nek (cer

De schouder is een complex gewricht wat uit meerdere delen/structuren bestaat