Hoofd- / nekpijn

 

 

Hoofpijn

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten, gelukkig is dit vaak tijdelijk. Als u met regelmaat (2 keer per week of meer) of in bepaalde periodes van drukte hoofdpijn ervaart, is het verstandig een specialist hier naar te laten kijken.

Hoofdpijn kan verschillende oorzaken hebben, omdat er veel zenuwen, pezen en spieren samenkomen. Door verkeerd belasten, een verkeerde houding of trauma kunnen deze aangedaan zijn en voor hoofdpijn zorgen. Ook blokkades in de nekwervels kunnen zorgen voor een disfunctie en daardoor hoofdpijn veroorzaken.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het begint vaak in de nek- en/of schouderspieren en trekt door de achterkant van het hoofd. De pijn kan dan naar voren trekken, zodat het uiteindelijk je nek, hoofdhuid en hoofd omvat, zelfs tot de voorkant van het hoofd. Het gevoel wordt vaak omschreven dat het voelt alsof er een strakke band om je hoofd heen zit.

Het is niet precies bekend wat de oorzaak is van spanningshoofdpijn. Het is duidelijk dat houding, stress en eenzijdig werk veel invloed hebben. Spanningshoofdpijn wordt niet erger bij lichamelijke inspanning.

Fysiotherapie is gericht op het verminderen van spierspanningen en triggerpoints, het optimaliseren van beweeglijkheid, oefentherapie en inzicht geven in preventie. 

Therapieën: Fysiotherapie, dry needling, oefentherapie en medical taping.

Migraine

Migraine is een neurovasculaire aandoening en uit zich vaak in heftige hoofdpijnaanvallen. Het is meestal aan één zijde van het hoofd en kan omschreven worden als kloppende hoofdpijn. De pijn is vaak zo hevig dat men geen licht en geluid kan verdragen. Er kan ook misselijkheid en duizeligheid worden ervaren. Klachten worden vaak erger bij lichamelijke inspanning.

Fysiotherapie is gericht op het verminderen van spierspanning/triggerpoints, oefentherapie en medical taping.

Therapieën: Fysiotherapie, oefentherapie en medical taping.

Medicatie kan zinvol zijn bij migraine, dit moet u bespreken met uw huisarts.

Cervicogene hoofdpijn

cervicogene hoofdpijnCervicogene hoofdpijn is een benaming voor pijn aan één kant van het hoofd. De oorzaak kan door één of meerdere structuren van de nek veroorzaakt worden. Het wordt vaak veroorzaakt door een beperking in beweging van de nek. Hierdoor ontstaat er een disfunctie en ontstaat er pijn aan één zijde van de nek, schouder, arm en/of tussen schouderbladen. Dit kan uiteindelijk hoofdpijn geven.

Fysiotherapie is gericht op het optimaliseren van de beweeglijkheid van de nekwervels en stabiliteit, verminderen van de spierspanningen/triggerpoints, oefentherapie en aanpassingen in activiteit.

Therapieën: Fysiotherapie, dry needling, medical taping en oefentherapie.

Duizeligheid

Er zijn twee soorten duizeligheid: draaiduizeligheid (Vertigo) en duizeligheid zonder draaierig gevoel. Bij draaiduizeligheid heeft men het idee dat de omgeving draait. Bij duizeligheid zonder draaierig gevoel heeft men een licht gevoel in het hoofd en soms het idee van flauwvallen. Daarbij kunnen zweten, misselijkheid of angst voor komen.  

De duizeligheid kan veroorzaakt worden door een aandoening aan het evenwichtsorgaan, veranderingen aan de ogen, bloeddruk of medicatie. Ook stress, angst, spanningen of spierspanningen/disfunctie van de nek kunnen hiervan een oorzaak zijn.

Fysiotherapie is gericht op het verminderen van spierspanningen/triggerpoints, beweeglijkheid van de wervels, oefentherapie en houding.

Therapieën: Fysiotherapie, dry needling, oefentherapie en medical taping.

Nekklachten

De nek wordt ook wel de cervicale wervelkolom genoemd. Deze bestaat uit 7 wervels C1-7. De meeste nekklachten bestaan uit een pijnlijke nek, het niet goed kunnen draaien of buigen van de nek en het gevoel van een zwaar hoofd. Er kan uitstraling bijkomen naar het hoofd, naar de bovenrug of naar de arm/hand. Wanneer er geen duidelijke oorzaak voor de klachten is noemen we dit A-specifieke nekklachten. Andere vormen van nekpijn kunnen een whiplash, KANS, slijtage of hernia zijn. Dit zijn specifieke nekklachten.

Nekklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Spierspanningen/triggerpoints, disfunctie aan de nekwervels, verminderde stabiliteit/kracht, lichaamshouding, neurologische aandoeningen, enz.. 

A-specifieke nekklachten

A-specifieke nekklachten zijn klachten waarbij niet direct duidelijk is waar deze vandaan komen. Er zijn geen bijzonderheden bij beeldvormend onderzoek zoals röntgen of MRI-scan. De klachten of pijn in de nek kunnen er uit het niets ontstaan en langzaam verergeren. Vaak komen deze klachten voort uit een verkeerde houding, verhoogde spierspanning, stress, verkeerde beweging, instabiliteit, etc.

Fysiotherapie is gericht op het inzicht geven in de oorzaak van de nekklachten, bevorderen van de beweeglijkheid, advies in houding, verminderen van spierspanningen en triggerpoints. Er wordt gebruik gemaakt van oefentherapie. Deze therapie is gericht op de beweeglijkheid, rekbaarheid van spieren, kracht en stabiliteit van de spieren en wervels van de nek.

Therapieën: Fysiotherapie, dry needling/triggerpoints, oefentherapie en medical taping.

Whiplash

Een whiplash ontstaat vaak na een auto ongeluk of trauma waarbij het hoofd hard heen en weer wordt geslingerd. Hierdoor ontstaat er schade aan de spieren, banden, bindweefsel en/of wervels van de nek. De stabiliteit en houding van uw nek zijn hierbij vaak aangetast.

Er treden vaak direct pijnklachten op, maar het kan ook voor komen dat de klachten pas na 2 à 3 dagen optreden. De klachten omschrijven zich vaak in pijn en stijfheid van de nek, schouders, armen, bovenrug en hoofdpijn. Ook kan er bewegingsbeperking van de nek, moeite met concentreren, duizeligheid of klachten bij het zien en/of horen ervaren worden.

Fysiotherapie is gericht op het advies over de classificatie van whiplash, houding en aanpassing in activiteiten. Het verminderen van spierspanningen, verbeteren van de beweeglijkheid van de nekwervels, optimaliseren van de stabiliteit en kracht door oefentherapie zijn onderdelen van de behandeling.

Therapieën: Fysiotherapie, dry needling/triggerpoints, oefentherapie en medical taping.

Wanneer u een whiplash opgelopen heeft, moet u de eerste dagen rustig aandoen, bewegen binnen de pijngrens, contact opnemen met uw huisarts en fysiotherapeut.

Nekhernia

Een nekhernia is een uitstulping van de tussenwervelschijf (discus) tussen de nekwervels. De tussenwervelschijf is een kraakbenige ring die tussen de wervels zit in de nek. Wanneer deze ring scheurt kan er een uitstulping ontstaan, als dit doorzet en er druk komt op de zenuw spreken we van een nekhernia. De anatomische naam is een Hernia Nuclei Pulposi Cervicaal.

Oorzaken:

De oorzaken van een nekhernia zijn vaak slijtage of artrose van de wervels en tussenwervelschijven, langdurige overbelasting, verkeerd bewegen, houding, erfelijkheid en/of andere langdurige nekproblemen.

Symptomen:

Bij een nekhernia worden er over het algemeen voordien al nekklachten ervaren. Nadien wordt er vaak pijn, uitstralende pijn naar schouder, arm en hand, krachtsverlies, verlammingsverschijnselen en toenemende pijn bij niezen, hoesten en persen ervaren.

Fysiotherapie is gericht op het optimaliseren van de beweeglijkheid, zodat de uitstulping zo min mogelijk druk op de zenuw geeft. Verbeteren van de stabiliteit en kracht van de nek. Advies in houding en aanpassen van activiteiten.

Therapieën: Fysiotherapie, revalidatie en oefentherapie.

Overige hoofdpijn- en/of neklachten

Bij overige hoofdpijn- en/of nekklachten of vragen neem contact op met onze praktijk en wij informeren u graag.

Andere pijnklachten

Spieren en pezen spelen een belangrijke rol in het bewegen van het lichaam. D

De schouder is een complex gewricht wat uit meerdere delen/structuren bestaat